“Зорачка Вы наша! І не толькі наша мясцовая, а міжнародная зорка! Вас усе ведаюць”, – з такімі словамі звярталася метадыст метадычнага аддзела Глыбоцкага цэнтра традыцыйнай культуры і народнай творчасці Наталля Уладзіміраўна Нікіфаровіч да самай вядомай у раёне і далёка за яго межамі жыхаркі вёскі Дзеркаўшчына.
А нагода для такіх слоў была надзіва прыемная: Сцепанідзе Аляксандраўне Лупач споўнілася 80 гадоў! Дзякуючы ёй, пра жытнёвы хлеб Глыбоччыны ведаюць ці не ва ўсім свеце. Сцепаніда Аляксандраўна – носьбіт старажытнага рэцэпта выпечкі хлеба.
Даведка. 16 студзеня 2013 г. ў Міністэрстве культуры Рэспублікі Беларусь адбылося пасяджэнне Беларускай рэспубліканскай навукова-метадычнай рады па пытаннях гісторыка-культурнай спадчыны. Сярод іншага на разгляд Рады было вынесена пытанне пра наданне статусу гісторыка-культурнай каштоўнасці традыцыйнай тэхналогіі выпечкі жытняга хлеба.
– Няма такога чалавека, які б не каштаваў Сцешын хлеб (так ласкава завуць гаспадыню ў вёсцы). І няма такога куточка, у якім бы не ведалі пра Сцепаніду Лупач і водар яе жытнёвага хлеба, – запэўнівае Наталля Уладзіміраўна.
І сапраўды так. У пацвярджэнне нашых слоў загляніце ў Інтэрнэт, увядзіце ў пошукавік словы “Сцепаніда Лупач”– і як адзін за адным пасыпяцца матэрыялы і пра яе саму, і пра яе хлеб. Відэа, фота, нарысы…
Паколькі свой дзень нараджэння наша зорачка адзначае два разы на год: 25 чэрвеня і 12 ліпеня, то і кожны дзень між гэтымі датамі можна лічыць юбілейным і жадаць-жадаць імянінніцы:
Шчасця ў будні, шчасця ў святы,
Хай добрыя весткі прыходзяць у хату,
Хай будуць заўсёды здароўе і сіла,
Жыццё няхай будзе доўгім, шчаслівым!
З юбілеем, Сцепаніда Аляксандраўна!
Фота Алены Менжынскай